Il voi depune la registratura ICI. Aºtept evident ºi sugestiile Dvs. pertinente ca ºi interesaþi.
Domnule Director,
Numele meu este Dan Huþanaºu ºi am încheiat în anul 2002 un contract de parteneriat cu ICI Bucureºti pentru revânzarea de domenii .ro, în calitate de administrator al societãþii comerciale Nettissimo ROM SRL.
Condiþiile de platã ºi de facturare ale acestui contract sunt valabile pentru toþi revânzatorii de domenii ale registrului rotld.
Cu toate acestea am fost informat în repetate rânduri cã existã un contract încheiat între conducerea instituþiei Dvs. ºi societatea comercialã Mobifon SA, care îi pemite acesteia din urmã, pe lângã contractul de parteneriat clasic, sã beneficieze de avantaje suplimentare (în principal închirierea pe perioade scurte de timp a unor nume de domenii din registrul .rotld).
Acest contract îi pemite aºadar firmei Mobifon SA sã beneficieze de condiþii preferenþiale pe care nu le au ceilaþi parteneri ai ICI Bucureºti, ºi anume un alt preþ pentru un domeniu din registrul .rotld, precum ºi un alt ciclu de facturare ºi valabilitate al domeniilor din registrul .rotld pentru care au dreptul de folosinþã. Tot acest contract îi permite Mobifon SA sã propunã pe piaþa româneascã abonaþilor sãi un produs pe care alte firme de gazduire Internet nu îl pot propune, datoritã acestor condiþii discriminatoare, ºi anume gãzduire de pagini cu nume de domeniu din registru rotld la preþuri fãrã concurenþã, pe perioade relativ scurte (cca 1 an).
În opinia mea menþinerea condiþiilor acestui contract doar pentru Mobifon SA reprezintã o violare clarã a legii Concurenþei ºi aveþi dedesupt pasajele respective (sursa: pagina de Internet a Consiliului Concurenþei)- sublinierile îmi aparþin:
LEGEA CONCURENTEI
-modificata si completata prin Legea nr. 538/2004 si prin
O.U.G. nr.121/2003, aprobata cu modificari prin Legea nr. 184/2004
CAPITOLUL II
Practici anticoncurenþiale
Art. 5. -(1) Sunt interzise orice înþelegeri exprese sau tacite între agenþii economici ori asociaþiile de agenþi economici, orice decizii luate de asociaþiile de agenþi economici ºi orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect restrângerea, împiedicarea ori denaturarea concurenþei pe piaþa româneascã sau pe o parte a acesteia, în special cele care urmãresc:
d) aplicarea, în privinþa partenerilor comerciali, a unor condiþii inegale la prestaþii echivalente, provocând în acest fel, unora dintre ei, un dezavantaj în poziþia concurenþialã;
g) eliminarea de pe piaþã a altor concurenþi, limitarea sau împiedicarea accesului pe piaþã ºi a libertãþii exercitãrii concurenþei de cãtre alþi agenþi economici, precum ºi înþelegerile de a nu cumpãra de la sau de a nu vinde cãtre anumiþi agenþi economici fãrã o justificare rezonabilã.
Deºi am solicitat de mai multe ori sã li se permitã ºi celorlaþi parteneri ai ICI sã beneficieze de condiþii contractuale echivalente, în privinþa dreptului de folosinþã a domeniilor din registrul rotld, aceastã dorinþã mi-a fost refuzatã (verbal).
Vã rog respectuos aºadar sã motivaþi, Domnule Director, urmãtoarele:
- de ce contractul cu Mobifon SA are un iz de exclusivitate, nepermiþând ºi altor parteneri sã beneficieze de condiþii echivalente.
- Dacã intenþionaþi sã dispuneþi revizuirea acestei stãri de lucruri ºi când anume, aºa încât sã permiteþi si celorlaþi parteneri ICI Bucureºti sã propunã acelaºi serviciu
Vã rog de asemenea sã precizaþi clauzele ºi condiþiile contractuale respective.
În funcþie de rãspunsul dumneavostrã îmi voi permite sã apelez la Consiliul Concurenþei.
Va mulþumesc,
Dan Huþanaºu
www.nettissimo.ro