Autor Subiect: Platitor de TVA sau neplatitor ?  (Citit de 6264 ori)

EGW

• Oaspete
  • **
  • Mesaje postate: 95
    • Vezi Profilul
    • www.egazduireweb.ro
Platitor de TVA sau neplatitor ?
« : Martie 11, 2009, 11:24:53 am »
Unul dintre reselleri e persoana juridica si plateste TVA si mi-a zis ca ar fi mai bine sa trec si eu la plata de TVA. Momentan nu platesc TVA. Cum e mai bine pentru firmele de hosting sa plateasca sau nu TVA ?

art-media

• Membru
  • Mesaje postate: 238
    • Vezi Profilul
    • http://www.ART-MEDIA.ro
Răspuns: Platitor de TVA sau neplatitor ?
« Răspuns #1 : Martie 11, 2009, 11:34:03 am »
depinde de ce clienti ai.

EGW

• Oaspete
  • **
    • Vezi Profilul
    • www.egazduireweb.ro
« Răspuns #2 : Martie 11, 2009, 11:38:42 am »
Majoritatea sunt persoane fizice iar dintre persoanele juridice doar un singur reseller a pus aceasta problema.

Adrian Andreias

• Webmaster
  • Mesaje postate: 583
  • Elvsoft, Cluj-Napoca
    • Vezi Profilul
    • http://www.elvsoft.com/
« Răspuns #3 : Martie 12, 2009, 11:59:10 am »
Pe varianta de platitor de TVA:

Avantaje:
- iti deduci TVA-ul incasat din cel platit furnizorilor, iti explica un contabil aici. Diferenta de bani este considerabila la o afacere ce ajunge la un anumit rulaj.
- in mod ciudat firmelor le place sa iti plateasca tie TVA si stramba din nas cand nu esti platitor de TVA. Desi e practic in avantajul lor sa nu iti plateasca TVA. Pentru ca daca nu ti-l dau tie, il dau la stat. Dar la stat il dau mai tarziu. Dar "unii nu intelege". Tot un contabil te lamureste.
- in acelasi timp, firmele nu au probleme sa iti plateasca TVA. E ceva normal si obligatoriu peste o cifra de afaceri.

Dezavantaje:
- persoanele fizice platesc cu 19% in plus. Dar asta e mai degraba o aparenta pentru ca tu trebuie sa platesti furnizorilor oricum cei 19% (nu prea sunt firme neplatitoare, decat nou infiintate sau care raman la rulaj mic), care nu pot sa vina de altundeva decat din pretul final platit de clientii tai. Si atunci tu oricum trebuie sa ai preturile cu X% mai mari pentru a acoperi TVA la furnizori. Acest X% este mai mic decat 19, iar valoarea lui exacta depinde de structura costurilor tale si de adaosul comercial care sunt inglobate in pretul final. Tot un contabil te lamureste.
- contabilitatea este ceva mai stufoasa daca esti platitor de TVA

Oricum, daca treci de 100000 de euro cifra de afaceri anuala este obligatoriu sa fi platitor de TVA.

In concluzie, tot un contabil ...
« Ultima Modificare: Martie 12, 2009, 12:00:46 pm de Adi Andreias »

StefanIordan

• Membru
  • Mesaje postate: 479
    • Vezi Profilul
    • Gazduire web
« Răspuns #4 : Martie 12, 2009, 04:32:21 pm »

- in mod ciudat firmelor le place sa iti plateasca tie TVA si stramba din nas cand nu esti platitor de TVA. Desi e practic in avantajul lor sa nu iti plateasca TVA. Pentru ca daca nu ti-l dau tie, il dau la stat. Dar la stat il dau mai tarziu. Dar "unii nu intelege". Tot un contabil te lamureste.
- in acelasi timp, firmele nu au probleme sa iti plateasca TVA. E ceva normal si obligatoriu peste o cifra de afaceri.

Sa presupunem ca tu nu esti platitor de TVA. Furnizorii tai (in marea lor majoritate) sunt platitori.
In cazul asta TVA-ul pe care il platesti la ei tot il introduci in pretul final DAR fara sa il numesti TVA. Deci eu ca si client PJ tot il platesc.
Si daca il platesc dar nu se numeste TVA il platesc si la stat dupa.
Preturile tale ca vanzator care nu are TVA nu sunt cu 19% mai mici deci eu ca firma platesc TVA-ul odata prin costurile tale si platesc si TVA-ul la stat.

EGW

• Oaspete
  • **
    • Vezi Profilul
    • www.egazduireweb.ro
« Răspuns #5 : Martie 12, 2009, 05:16:56 pm »
Da, asta mi-a zis si mie ca il plateste de doua ori si ca ii iese mai scump asa.
Am sa trec si eu pe plata de tva :)

Andrei G.

• Membru
  • Mesaje postate: 244
    • Vezi Profilul
« Răspuns #6 : Martie 12, 2009, 07:35:56 pm »
Preturile tale ca vanzator care nu are TVA nu sunt cu 19% mai mici deci eu ca firma platesc TVA-ul odata prin costurile tale si platesc si TVA-ul la stat.

buna asta,  ;D

StefanIordan

• Membru
  • Mesaje postate: 479
    • Vezi Profilul
    • Gazduire web
« Răspuns #7 : Martie 12, 2009, 08:02:06 pm »
(aproape) Buna seara :)