Amuzant.
Voi cereti proceduri, ETA-uri, comunicari, dar uitati ca si datacenterul depinde de niste furnizori. In principiu sunt acei furnizori pe care voi v-ati hotarat sa-i evitati prin colocarea serverelor la un datacenter neutru. Ma refer aici la electrica, la TOTI furnizorii de internet etc. Cu acesti furnizori lucram noi. De la ei trebuie sa obtinem noi ETA-uri si explicatii, ca sa le dam mai departe. Si guess what...nu le obtinem.
Si desi nu-mi place sa pun etichete de acest gen, clientii romani sunt speciali.
Un anunt pe twitter sau pe un site extern nu va reduce nici pe departe numarul de telefoane in caz de probleme. Pentru ca un client nu se multumeste cu o explicatie de gen "avem probleme cu externul, va tinem la curent". El vrea sa SUNE, sa vorbeasca, sa se planga ca pierde clienti, sa vada ca lumea se zbate pentru a remedia problema, sa afle ce s-a intimplat, cum remediem, cat mai dureaza, daca o sa se mai intimple.
Sa incep sa va plang de mila?
Errr, nu.
Nu de alta dar stiu cu ce se mananca problema, in amanunt.
La orice ISP exista proceduri.Si mod de escaladare.
In caz de ceva fucked'up exista posibilitatea de a urgenta/urmari rezolvarea problemei.
Faptul ca niste cretini care se ocupa cu dark fiber nu au un OTDR la indemana, ca mai apoi, cand il gasesc nu stiu sa masoare si merg pe fibra ca maimutele pe o liana cautand unde e "piscata" spune clar ca nu e de facut afaceri cu ei.
Aaaaa, mai stam totusi cu ei pentru ca este ieftin?
Lasa frate, ca stam pe burta pana termina maimutele cu liana, bagam clientii in ceata si la final venim si explicam ca asa e in romanica.
Eventual la jumatatea drumului mai tragem si o prioritizare de icmp, sa arate pingul frumos si pufos ca un cocolino.
Si ce mare branza ca suna telefoanele? De aia le avem sa raspundem la ele.
Care e problema ca, clientii se plang? Pai normal ca se plang, ca au probleme care nu-si au rezolvarea la ei in ograda.
Poate ati vrea sa va dea telefoane de felicitari.
Da, stiu ca da naspa sa faci public faptul ca esti in rahat. Dar esti.
Da si mai naspa cand te trezesti cu clientii care te fac de kkt.
Ma uitam la Mediatemple si al lor twitter/NOC status page.
La inceput am zis ca-s tampiti cu anunturile lor cand au probleme( si au, dese, ca toata lumea).
Dupa aia am inteles de ce stau Sony, VW, Toyota, WB, Starbucks ...etc la ei.
Voi sunteti cazuti in cap sa le explicati unor clienti ca sunt "speciali", ca sunteti niste victime care lucreaza cu isepistii aia rai de care toata lumea se teme sau ca va doare sa dati un anunt cu eta ?
Sau bullshit-uri cu: "noi prima data verificam, inspectam, luam masuri si eventual dupa, mult dupa, anuntam clientii.."
Pai sunteti numai tehnici in firma? Nu aveti un pr/comercial prin preajma?Ca aia e treaba lui, nu a voastra care frecati partea tehnica.
Eu zic sa mucles cu astea, ca poate chiar vine unul care comunica cu clientii lui, nu face pe victima isepistilor, si chiar are proceduri clare implementate in caz de avarii, oameni pltiti sa stea de vorba cu clientii( fie ei fericiti sau suparati) si o sa va faca sa aratati ca naiba prin comparatie.
Aveti ca exemplu pozitia lui Cosmin.
Ma indoiesc ca nu au avut probleme pana acum.
Dar nu am vazut thread dupa thread despre ei fix cu aceeasi problema :" WTF is going on there, pare ca avem o problema si aia nici nu se obosesc se ne spuna pe ce lume traim"