In cazul unor astfel de probleme firmele de hosting iti blocheaza in general contul si iti recomanda sa achizitionezi un alt pachet de gazduire, un vps sau chiar un dedicat. Este normal sa se intample asa pt. ca ei asta fac... vand gazduire.
De optimizare, fie ca vorbim de optimizare SEO sau de optimizare a consumului de resurse, se ocupa firmele de web development. Serviciile acestea costa in general.
Discutia ar merge prea departe daca ar continua pe acest subiect si in acest subforum. Eu personal iti pot da cateva sfaturi in privat (atat cat imi permit cunostintele in domeniu). Sau poti deschide un topic la sectiunea de web development de pe acest forum. Daca faci asta nu uita sa prezinti cat mai multe amanunte legate de aplicatia utilizata, logo-uri, erori etc.
Bafta.
Fiind vorba de un VPS, cred ca intrebare s-a pus in cel mai bun loc posibil. Adica chiar la gazduitori.
Trebuie distinse doua aspecte in optimizare:
(1) Codul PHP (sau alt limbaj) si/sau query-urile pe baza de date isi fac de cap.
(2) Setup-ul general al serverului
La (1) hosterul nu te poate ajuta decat cu log-uri si statistici de utilizare a resurselor. Pentru (2) tocmai cel care administreaza serverul trebuie sa se ocupa. Adica hosterul in caz de shared hosting sau serviciu managed, sau @crt in cazul nostru daca isi administreaza singur VPS-ul.
Ca exemplu pentru (1), zilele trecute am adaugat un mysql dedicat pentru un magazin mare ce era deja pe un server dedicat. Doar ca xcart e in stare sa faca peste 500 de query-uri Mysql la afisare unei pagini, de aici distractia. Binenteles ca asta se rezolva prin development.
Iar pentru @crt, adica (2): apache2 pe threaduri si php pe fastcgi. Consuma un pic mai multa memorie (desi discutabil, in functie de conditii poate fie aprox. la fel cu mod_php) dar apache pentru continut static e mult mai fâșneț asa.
Si de scos module nefolosite din apache, de reglat nr. min/max/spare etc. la procese si threaduri apache.